Skimmelsvamp – hvad gør jeg?

Skimmelsvamp er nogle små svampe, som kan forekomme i boliger. De skal tages yderst alvorligt, da der er stor chance for at blive syg hvis man får det.

Først og fremmest – hvad pokker er skimmelsvamp?
En skimmelsvamp er som sagt en lille svamp. Den lever af organiske materialer, som f.eks. kunne være tapet, lim, maling og lignende som er i bygninger. I naturen lever de af blade – her er de dog ikke det store problem.

Disse svampe skal have et fugtigt miljø, da de ellers dør. Når luftens indhold af vanddamp overstiges 70 %, så kan svampene leve.

Hvad betyder det for mig?
Det betyder at du skal være opmærksom på hvor højt en luftfugtighed du har i huset. Det er meget vigtigt at lufte ud minimum 2-3 gange om dagen. Ja, det er koldt om vinteren – men det giver et bedre ”indeklima”. Oversat til dansk betyder det kort sagt bare at luften bliver mere behageligt og tør, hvilket gør at:

  • Du indånder friskere luft – det føles godt (ja ja, og en smule koldt)
  • Du minimerer chancen for skimmelsvamp

Hvad kan jeg gøre for at undgå skimmelsvamp?

Da svampen kun kan overleve når der er fugt, så skal man tænke sig lidt over hvor i lejligheden der er fugtigt. Det er ofte i badeværelset og køkkenet, hvilket man skal være opmærksom på. Det er derfor vigtigt at lufte ud efter at man har været i bad og efter man har lavet mad.

Hvis du hænger høj til tørre indendørs (undgå dette så vidt muligt), så sørg for at luft grundigt ud. Ellers forøger du chancen for skimmelsvamp.

Hvorfor skulle jeg overhoved være nervøs for skimmelsvamp?

Jo – nu skal du høre. Hvordan lige netop du reagerer vides ikke, da det er ret individuelt. Generelt siges det at skimmelsvamp kan har følgende konsekvenser:

  • Ofte hovedpine
  • Meget træthed
  • Åndedrætsbesvær
  • Allergi symptomer
  • Ekstra meget kløen
  • Næsen løber meget over en periode

Ofte kan disse opstå uden at man helt forstår hvorfor. Ingen af disse er særligt rare, så der er en god grund til at tage skimmelsvamp seriøst.

Hvordan ved jeg om boligen har skimmelsvamp?

Svampene er nogle pletter som enten kan være hvide, brune, sorte eller grønne. Disse pletter kan komme mange steder: Møbler, vægge, loft, gulv osv. De forekommer selvfølgelig steder hvor der enten har været eller er meget fugt.

Problemet er at disse pletter også kan være bag vægen så du ikke kan se dem. Så længe du ikke har et eller flere af problemerne omtalt i ”Hvorfor skulle jeg overhoved være nervøs for skimmelsvamp” behøves du ikke være så bekymret.

Hjælp! Jeg har skimmelsvamp

Kontakt din udlejer! Det er vigtigt at du tager fat i dem hurtigst muligt.

Du kan også selv gå i gang med at fjerne skimmelsvampen, men det er dog en mere besværlig proces. Der er en grund til at mange firmaer specialiserer sig i dette og tager større beløb for det.

Leave a comment