Budget for studerende

At være studerende og samtidig få en økonomi til at hænge sammen kan være en rigtig sjov udfordring. For at være helt ærlig: det kan være utrolig svært.

I den her artikel kigger vi på nogle forskellige budgetter og diskuterer indkomst og udgifter. Det antages at du studerer på en videregående uddannelse og er udeboende.

Din indtægter

SU:
Som studerende er det begrænset med indtægter. Du er heldig at bo i Danmark og kan trække SU. I 2012 er satsen for udeboende studerende 5662 DKK / måneden. Du skal være opmærksom på at det er FØR skat, hvilket vil sige du får mindre udbetalt. Det kan variere fra person til person alt efter dine skatteforhold (arbejde, øvrigt indkomst osv.) hvor meget du får udbetalt, men regn med ca. 4800 DKK / måneden.

Studiejob:
Medmindre du får et arbejde, så skal du leve af din SU. Da de fleste studerende starter uden arbejde, er det ret hårdt at leve for dette i starten. Får du et arbejde kan du regne med en timeløn på 100-140 kroner i timen, alt efter hvor godt betalt et job du finder. Regner du så med at arbejde i 10-15 timer om ugen, giver det en indtægt på ca. 6000 DKK om måneden – FØR skat. Det vil blive ca. 3800 DKK / måneden efter skat.

Dine udgifter

Husleje:
Bor du på kollegium vil dette ca være 2500 DKK / måneden. Bor du i lejlighed kan det nemt blive 4-5000 DKK / måneden.

Madbudget:
Min erfaring er, at mange studerende klarer sig for ca. 900-1200 DKK / måneden. Det giver dog ikke plads til festmåltider og sushi – her snakker vi pasta, grøntsager, kylling og aftensmad hos mor og far til tider. Hvis du vil leve mere normalt kan du nemt sætte 2000 DKK / måneden her. Vil du spise ude ofte, så skal du satse på at arbejde *MEGET*.

Ulykkesforsikring:
Hvis du kommer slemt til skade, vælter 50 dyre vine eller kommer ud for ulykker – så er det en virkelig god ide at få en ulykkesforsikring. Regn med 90 DKK / måneden.

Mobilabonnement:
Alt efter dine behov, kan denne post variere meget. Jeg sætter 200 DKK / måneden af til denne post.

Internet:
Heldigvis har de fleste kollegier internet medregnet i huslejen. Hvis det ikke er tilfældet skal du påregne 150-200 DKK / måneden.

Studiebøger:
Du skal have studiebøger, da det er et krav i de fleste fag. Alt efter hvilket studie og semester du skal i gang med, kan det blive rigtig dyrt eller billigt – min erfaring er dog ofte det kommer op på ca. 1500 DKK for bøger pr. semester. Det bliver altså 250 DKK / måneden.
(Bemærk: Ofte er humanistiske uddannelser væsentligt dyrere end tekniske uddannelser – der er dog masser af undtagelser)

Lad os regne sammen

Situation uden studiejob (og Internet er en del af huslejen):
Indtægt: 4800 DKK / måneden
Udgifter: 2500 DKK + 1200 DKK + 90 DKK + 200 DKK + 250 DKK = 4240 DKK / måneden
Tilbage: 560 DKK / måneden

De 560 DKK er hvad du har tilbage til transport, byture, øl, sjov, møbler, gaver, film, dates, online abonnementer og hvad du ellers bruger dine penge på. Dette er vel og mærke, hvor du lever meget skrabet. Her har du et 12m2 stort kollegieværelse, billig mad og en lav telefonregning. Det er altså ikke luksus.

Situationen med studiejob ser dog bedre ud:
Indtægt: 4800 DKK + 3800 DKK / måneden
Udgifter: 4240 DKK / måneden
Tilbage: 4360 DKK / måneden

Her er der væsentligt flere penge tilbage at leve for. Det gør, at du til tider har råd til sushi og fest engang i mellem.

Hvad med SU lån?
Jeg vil aldrig anbefale at tage et SU lån til almindeligt forbrug. Selvom det er et billigt lån, så er det ikke optimalt at starte livet med et lån. Jeg har aldrig mødt nogle som efter deres uddannelse var glad for dette lån.

Du kan læse mere om SU lån her: http://www.su.dk/SULaan/Sider/default.aspx

Kan jeg leve hardcore og slippe for at arbejde?
Velkommen til de studerendes verden. Min erfaring er at en stor procentdel simpelthen vælger at leve utrolig hardcore og sparer en masse penge.

Lad os kigge på hvad du kan slippe for ved at spare…

  • Husleje? Den slipper du ikke for. Hvis du gerne vil bo ude, så er der ikke så meget at gøre ved den.
  • Mad? Jeg har set folk leve for 4-500 DKK / måneden, men det kræver man lever utroligt sparsomt.
  • Mobil? Lad være med at hav fri SMS og fri data, og sørg for andre ringer dig op. Jeg har set mobil forbrug ned til 50 DKK / måneden.
  • Studiebøger? Lån bøgerne fra nogle fra årgangen over dig. Du kan også spare penge ved at købe dem brugt, eller prøve at finde dem på Internettet.

Ved at leve på denne meget sparede måde – så kan du sagtens tjene mange penge på at leve af SU.

Det handler meget om hvilken livsstil du vil have imens du studerer.

Leave a comment