Sådan ændrer du din adresse

Når du flytter, så er det meget vigtigt at melde flytningen til folkeregisteret – dette er lovpligtigt. Heldigvis er det simpelt at melde flytning, men det er noget man skal huske. Det skal gøres tidligst en måned før din flytning og senest 5 dage efter din flytning ellers kan du få en bøde.

For at melde flytning skal du gå ind på borger.dk. Før i tiden kunne det også gøres via brev, men i dag kræves det du gør det online.

Du skal bruge NemID for at melde flytningen – så det skal du sørge for at have på forhånd.

Meld flytning online:
https://www.borger.dk/Selvbetjening/Sider/fakta.aspx?sbid=8674

Værd at vide

Fra du har meldt flytning, kan der gå op til 2 uger før dine oplysninger kan ses i CPR-registret på Min Side.

C/o-adresse hvad er det?

Står dit eget navn ikke på døren når du flytter ind hos en ejer eller lejer, har du pligt at oplyse navnet på den, du bor hos i feltet ‘Hos (c/o betyder “Care of”)’.
Alt afhængig af kommunens procedure kan du risikere, at din sambo skal bekræfte, at det er sandt du bor – dette er for at minimere chancerne for snyd.

Din adresse kan ændres af folkeregistret

Har folkeregistret dig mistænkt for at opgive en falsk adresse, kan de igangsætte en undersøgelse om din oplyste adresse er sand. Hvis de kan bevise, at du bor på en anden adresse end oplyst til folkeregistret eller du nægter at ændre din adresse, så kan de ændre den – så sørg for at have din korrekte adresse oplyst.

Flyttehælp til arbejdssøgende

Når du er tilknyttet et jobcenter som arbejdssøgende, så er der måske hjælp at hente i forbindelse med din flytning. Tag kontakt til jobcenteret i den kommune du fraflytter for at høre om dine muligheder for at få hjælp.
Du skal være opmærksom på, at det er forskelligt fra kommune til kommune, om de er behjælpelige.

Lægeskift ved flytning

Når du flytter er det gratis at skifte læge, og du får kvit og frit tilsendt et nyt sygesikringskort. Dette er gældende når du flytter mere end 15 km væk fra din tidligere bopæl.

Hvis du ønsker at have en læge der bor længere væk end 15 km. skal du have lægen til at udfylde en blanket, som gives til den kommune du bor i. På blanketen giver lægen sit samtykke til at han/hun gerne vil have dig som patient. Hvis det drejer sig om København, Frederiksberg, Tårnby eller Dragør kommune er afstanden dog kun 5 km. før dette er gældende.
Du kan altid skifte læge senere så koster det bare 205 kr (2020).

Flytning til udlandet

Hvis du flytter til udlandet er der nogle ting der er værd at være opmærksom på. Bl. a. skal du være opmærksom på om du kan beholde din folkeregisteradresse.

Flytning i under seks måneder

Når du er udrejst i 6 mdr. eller under kan du beholde din folkeregisteradresse, hvis du ikke låner, fremlejer eller udlejer din bolig i mellemtiden. Det betyder at du i hele perioden skal have fuld rådighed over din danske bolig. Har du rådighed over din bopæl i noget af tiden mens du er væk, kan de enkle kommuner gå ind og lave en vurdering af din sag, og de afgør så, om du kan stadig kan være registreret med en dansk bopæl.

Udlandsflytning skal oplyses

Før du drager af sted på dit udenlandseventyr skal du huske at melde flytning i den kommune du bor i. Når du har meldt din flytning til udlandet registreres du som udrejst i CPR-registret.

Sygesikring i udlandet

Flytter du til udlandet med henblik på at arbejde, og du ikke længere har en dansk bopæl, er du ikke tilknyttet folkeregistret længere. Det betyder, at du ikke har en social sikring i Danmark mere. Dit gule sygesikringsbevis skal afleveres til den kommune du sidst boede i inden flytningen. Hvis du tager på ferie i Danmark, skal du være opmærksom på, at du ikke bare kan gå til lægen som du hidtil har været vant til.

Når du flytter til udlandet er det en god idé at følge op på reglerne for sygesikring i det pågældende land. Nogle lande har et skattefinansieret system som det danske, mens andre lande forlanger at du køber dig en sygeforsikring selv.

Leave a comment